De laatste jaren is voice search sterk gegroeid. Steeds meer gebruikers kiezen ervoor om hun zoekopdrachten mondeling in te voeren in plaats van te typen, wat heel wat tijd bespaart. Deze verschuiving heeft het type zoekwoorden heel wat veranderd. Hierdoor is het essentieel om je SEO-strategie ook aan te passen aan de nieuwe manier van zoeken.
1. Pas je keyword-strategie aan naar langere, natuurlijke zoektermen
Bij voice search gebruiken mensen vaak langere, meer natuurlijke zinnen. In plaats van ‘beste frietkot Gent’ zeggen ze bijvoorbeeld ‘Waar kan ik de lekkerste friet eten in het centrum van Gent?’. Of een zakelijke gebruiker zou kunnen vragen ‘Welke leverancier van industriële 3D-printers in Hasselt biedt on-site onderhoud?’ in plaats van ‘ leverancier industriële 3D-printer Hasselt’.Â
Dit betekent dat je moet focussen op longtail keywords en natuurlijke taalpatronen. Denk na over hoe je doelgroep zou praten en pas je content hierop aan. Overweeg bijvoorbeeld om FAQ-secties toe te voegen die veelgestelde vragen over je product of dienst beantwoorden of schrijf blogs over deze vragen.
2. Focus op lokale zoekopdrachten met lokale SEO
Voice search wordt vaak gebruikt voor lokale zoekopdrachten. “Hey Siri, waar is de dichtstbijzijnde apotheek van wacht in Antwerpen?” is een typisch voorbeeld. Zorg ervoor dat je lokale SEO op orde is. Claim en optimaliseer je Google Mijn Bedrijf-pagina, gebruik lokale keywords en zorg voor consistente contactgegevens op al je online kanalen. Vermeld ook specifieke elementen, zoals je provincie of een grote stad in jouw buurt. Meer weten over lokale SEO? We schreven er een hele blog over.
3. Optimaliseer de laadsnelheid van je website
Voice search-gebruikers verwachten snelle resultaten. Google beloont websites die snel laden met hogere rankings. Optimaliseer dus de laadtijd van je website door afbeeldingen te comprimeren, caching te gebruiken en overbodige code te verwijderen. Een snelle website zorgt niet alleen voor een betere gebruikerservaring, maar helpt ook je voice search rankings. Dit is vooral belangrijk in stedelijke gebieden, waar gebruikers vaak onderweg zijn en snel informatie nodig hebben.
4. Maak het makkelijk voor zoekmachines met gestructureerde tekst
Gestructureerde data helpt zoekmachines je content beter te begrijpen. Gebruik een schema markup om belangrijke informatie zoals openingstijden, prijzen en recensies te verduidelijken. Geef je website een duidelijke structuur met hoofd- en tussentitels (H1, H2, H3…).
5. Geef je website een mobielvriendelijk ontwerp
Voice search gebeurt hoofdzakelijk op mobiele apparaten. Zorg er dus voor dat je website responsive is aan verschillende mobiele apparaten zoals Android gsm’s, iPhones en tablets en een uitstekende mobiele ervaring biedt. Google’s mobile-first indexing betekent dat je mobiele site prioriteit krijgt in de rankings. Een mobielvriendelijke website is dus niet alleen goed voor je bezoekers, maar ook cruciaal voor je voice search optimalisatie.
Ben je klaar om je website voice search-proof te maken, maar weet je niet waar te beginnen? Ons team van SEO-experts staat klaar om je te helpen je online aanwezigheid te optimaliseren voor de toekomst.