Google’s laatste nieuwe update: Google Analytics 4

Eerst en vooral: Wat is Google Analytics nu juist en waarvoor gebruiken we dit?

Wil je als ondernemer weten of je website rendabel is, welke marketingacties het meest rendement bijdragen en waar er nog ruimte is voor verbetering of geloof jij sterk in “meten is weten”? Dan is Google Analytics de gratis tool die je moet installeren op je website. Met Google Analytics krijg je een zee aan informatie ter beschikking, erg handig om meer inzicht te krijgen in je huidige websitebezoekers. Je kan deze tool echter ook gebruiken om meer inzicht te krijgen zodat je nog efficiënter je prospects kan bereiken.

Een greep uit de beschikbare Google Analytics data:

Wat houdt die zee aan informatie dan juist in en waar moet je juist op letten? Hoe nuttig of interessant al deze data is, hangt van bedrijf tot bedrijf af. Wat wel zeker is, is het feit dat je met de inzichten die je verkrijgt uit Google Analytics je meer inzicht krijgt in je website bezoekers en andere marketingtools.

Voor sommige bedrijven draait het erom hoeveel websitebezoekers zij hebben. Om deze data juist te interpreteren is het echter belangrijk enkele relevante bijvragen te stellen zoals: hoeveel van mijn websitebezoekers zijn nieuwe bezoekers die voor het eerst op mijn website zitten? Ook de kwaliteit van de bezoekers is belangrijk, kijk daarom zeker ook naar hoe lang zij op je website verbleven en hoeveel van de websitebezoekers die meteen afhaken.

Bij het opstellen van je online marketing draait het steeds om relevante content over te brengen naar een relevante doelgroep. Het is daarom echt nuttig om te kijken welke bezoekers er naar je website komen. Zijn dit voornamelijk mannen of vrouwen? Zijn het mensen in de nabije omgeving van de zaak of waar wonen je websitebezoekers? Wanneer je online marketingcampagnes hebt lopen met als doel om meer websiteverkeer te generen, is de informatie uit Google Analytics erg relevant om na te gaan dat je de juiste doelgroep bereikt met je campagnes. Komt de verkeerde leeftijdscategorie naar je website, weet je gelijk welke aanpassingen dienen te gebeuren.

Online marketingcampagnes en Google Analytics zouden standaard in één en dezelfde zin moeten voorkomen. Als marketeer wil je uiteraard weten hoe je campagnes renderen. In Google Analytics kan je duidelijk terugvinden hoeveel websitebezoekers er rechtstreeks via je Google campagnes komen en of je campagnes nota bene wel rendabel zijn. Ben je ook op social media aan het adverteren? Dan wil je uiteraard ook weten of je bezoekers krijgt uit je Facebook en/of LinkedIn campagne. Stuur je op regelmatige basis een e-mail naar je database en wil je weten wat deze email-campagnes bereikt qua doelen? Ook dat kan je allemaal terugvinden in Google Analytics.

Je steekt als bedrijf veel tijd, energie en geld in het opstellen van een goede en rendabele website. Een website straalt de identiteit van je bedrijf uit, maar is de website ook rendabel en komen hier nieuwe leads en klanten uit voort? Om je website te optimaliseren kan je via Google Analytics nagaan welke pagina’s bezocht worden, op welke pagina’s bezoekers je website verlaten. Wat vooral interessant is, is het feit of je opgestelde doelen behaald worden. Lead generation is natuurlijk het grote doel! Controleer daarom zeker of je contactaanvragen binnenkrijgt via je website, worden je folder downloads voldoende gebruikt, …

Het oude Universal Analytics wordt vervangen door Google Analytics 4

Voorheen werd binnen Google Analytics gebruik gemaakt van het propertytype Universal Analytics. Hierin was de data vooral ‘bezoekersgericht’. Sedert 14 oktober 2020 is er echter Google Analytics 4 (ookwel GA4 genoemd).

Binnen Universal Analytics waren de voornaamste parameters de zogenaamde “sessions” en “user data”. Onder ‘sessions’ verstaan we een groep interacties die binnen een bepaalde periode plaatsvinden op uw website. Eén gebruiker kan meerdere sessies openen welke op dezelfde dag, over meerdere dagen, weken of zelfs maanden gespreid kunnen plaatsvinden.
De sessies zijn gekoppeld aan ‘user data’ welke gebruikt worden om gegevens van externe systemen beter te gebruiken. Op deze manier kan je de bezoekers makkelijker segmenteren en kan je remarketingcampagnes beter op punt zetten. Onder deze data vallen onder andere de datum van de laatste aankoop, de klantwaarde doorheen de jaren, hoe loyaal klanten zijn etc. Deze ‘user data’ wordt opgeslagen buiten Analytics, vaak in CRM-systemen waar een klantenbestand opgesteld is en via cookies op de computer van de gebruiker.

Waar er vroeger ‘gebruikersgericht’ gemeten werd, is dit nu totaal anders. Binnen Google Analytics 4 wordt voortaan gebruikt gemaakt van het ‘event-driven datamodel’. Door events te meten speelt Google in op de trend die zich afspeelt binnen de structuur waarop websites worden gebouwd. Hier wordt vandaag de dag veel meer de focus gelegd op het gemak van bezoekers. Websites bestaan dan ook vaak uit enkele pagina’s met daarin tabbladen verwerkt. Eén van de belangrijkste events die in Google Analytics 4 gemeten wordt, is het scrollen over een bepaalde pagina.

Voordelen Google Analytics 4

De grootste verandering zit in het feit dat er nu rekening gehouden wordt met de ‘events’. Dit brengt als grootste voordeel dat de cijfers een beter en overzichtelijker beeld gaan weerspiegelen van de bezoekers. Google zou Google niet zijn als er niet nog meer voordelen aan deze update verbonden waren.

Zo kan je met GA4 ook makkelijker doelgroepen kunnen beheren. Doordat alle events nu gemeten worden, kan je op basis van de informatie die je vergaart bepaalde segmenten maken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de activiteiten op je website te registreren en op basis hiervan een doelgroep te maken van mensen. Zo maak je een onderscheid tussen de bezoekers die waarschijnlijk terugkeren naar je website binnen de x-aantal dagen en diegene waar dit niet waarschijnlijk lijkt.

Met de data uit Google Analytics 4 die je nu zelf verzameld, kan je dus eenvoudiger je doelgroepen groeperen en hen aangepaste advertenties tonen die specifiek aansluiten bij hun interesses.

Loyaliteit is key, zowel online als offline. Niets zo erg als een hoge ‘bouncerate’ op je website te hebben. Dit percentage geeft het aantal mensen weer die slechts één pagina hebben bezocht op je website en op deze ene pagina geen actie hebben uitgevoerd (klikken, scrollen…). Binnen GA4 draait het niet meer om ‘bouncerate’ maar spreekt men van ‘engaged sessions”. Om geregistreerd te worden aan een ‘engaged sessions’ moet er voldaan worden aan één van volgende voorwaarden:

De website (of applicatie) moet minimaal 10 seconden op de voorgrond open staan. Er moet een conversie/doel geactiveerd worden. Deze doelen zijn zelf te bepalen Er zijn 2 of meer ‘pageview/screenview’-events uitgevoerd Steeds vaker laten we de desktop links liggen en zoeken we informatie op via onze mobiel. Het belang van een goede applicatie of mobiele versie van je website is sterk vergroot de afgelopen jaren. In de vorige versies van Google Analytics werden bezoekers via de desktop en bezoekers via de smartphone gezien als twee nieuwe gebruikers. Met GA4 is het mogelijk om nu cross-platform campagnes te meten, ook wel ‘gegevensstream’ genoemd. Op deze manier koppel je verschillende campagnes (en data) samen en krijg je een nog duidelijker beeld van de resultaten die hieruit voort komen.

Conclusie: Wat doet Google Analytics 4

Met Google Analytics 4 gaan we nog een stapje verder in het in beeld brengen van onze gebruikers, kunnen we hen meer relevante content laten zien door het segmenteren van doelgroepen en kunnen we websites optimaliseren o.b.v. de activiteiten die hierop plaatsvinden. Samengevat: uw bestaande én potentiële klanten worden nog duidelijker en overzichtelijker in beeld gebracht met Google Analytics 4.

Verdrink jij in al deze data maar wil jij wel “meten en weten”?

Laat Kingsberry Google Analytics analyseren en opmaken en kom te weten welke verbeterpunten er zijn. Ga je hier liever zelf mee aan de slag? Schrijf je dan in voor de Kingsberry opleiding rond Google Analytics.

Klaar voor de stap naar digitale marketing of heb je toch nog enkele vragen? Contacteer Kingsberry! Wij bespreken graag hoe we online marketing voor je bedrijf kunnen lanceren.