Een opleiding Mailchimp: leer mailadressen omzetten in klanten en cross-selling opportuniteiten benutten met e-mailmarketing

Een opleiding Mailchimp: leer mailadressen omzetten in klanten en cross-selling opportuniteiten benutten met e-mailmarketing

Met e-mailmarketing meer uit je maildatabank halen: Wat leer je tijdens een opleiding Mailchimp?

Hoeveel leads genereren de mailadressen in jouw databank? Hoeveel verkopen vloeien er maandelijks voort uit die verzameling van contactgegevens die zoveel moeite heeft gekost om te vergaren?

Wanneer iemand z’n contactgegevens invult op een website, mag hij/zij zich meestal aan een welkomstbericht verwachten, een telefoontje van het salesteam of een occasionele promoactie. Maar met e-mailmarketing kan zoveel meer!

E-maildatabanken zijn kluizen vol slapende leads. Met gerichte, terugkerende e-mailcampagnes kan je steeds weer nieuwe klanten winnen en bestaande klanten stimuleren tot herhaaldelijke aankopen. Dit is leadgeneratie zonder te investeren in marketingcampagnes, maar simpelweg door de kansen te benutten die voor je klaarliggen. Het zware werk, het vergaren van de contactinfo, is reeds gedaan. Tijdens een opleiding Mailchimp leer je die slapende leads wakker schudden!

E-mailmarketing in 2021, zie ik eruit als een dinosaurus?

Toegegeven, e-mailcampagnes klinken wat ouderwets in een tijdperk waarin leadgeneratie vaak gebeurt via Google Ads en Facebook advertenties. Toch lezen mensen meer e-mails dan ooit.

En dit over alle generaties heen. Op hun smartphone, tablet, desktop of laptop. Je inbox is namelijk nog steeds hét portaal waarlangs alle informatie binnenkomt. En vooral, vaak informatie die je wilt ontvangen.

Bevestigingen van bestellingen, mails van collega‚Äôs, agenda reminders,‚Ķ Dit zorgt ervoor dat de mindset van je publiek heel anders is dan bij bijvoorbeeld een ongewenste pop-up advertentie terwijl ze een website bezoeken. Je doelgroep heeft namelijk al toestemming gegeven om mails van jou te ontvangen. Zij zijn ge√Įnteresseerd in je product of dienst. Dit geeft je een¬†voorsprong bij je communicatie met je doelgroep.

Dit betekent natuurlijk niet dat het gevaar voor de spamfolder of een uitschrijving onbestaande is. Net als bij alle vormen van online marketing moet je jouw doelgroep op het juiste moment bereiken met de juiste boodschap om hun interesse aan te wakkeren.

Stel, een mail over een uitverkoop of een andere commerci√ęle actie die naar eindconsumenten wordt gestuurd op een werkdag tussen 9u en 17u zal bij veel ontvangers bedolven worden onder andere berichten tegen de tijd dat ze klaar zijn met werken. Als hij al niet meteen in de prullenbak belandt. Misschien wel een goede boodschap, maar de timing fnuikt op zo‚Äôn moment je mailingcampagne. Voor B2B bedrijven geldt dan weer het omgekeerde. Zakelijke klanten of prospects bereik je w√©l het best tijdens de kantooruren.

In onze opleiding Mailchimp leren we je hoe je een mailingcampagne kan timen om een hoge responsgraad en interactie met je merk te bekomen.

Kan ik niet even makkelijk een e-mail uitsturen naar al m’n contacten vanuit m’n eigen mailaccount?

Als het over enkele contacten gaat, kan je perfect een aantrekkelijke mail versturen vanuit je persoonlijke Outlookaccount. Maar zodra je grotere mailinglijsten probeert te bereiken, riskeer je al snel in de spamfolders terecht te komen en nog erger, gebrandmerkt te worden als spammer door providers. Je berichten worden automatisch geklasseerd als ongewenst en zullen nooit hun ontvangers bereiken. Je maildatabank wordt simpelweg onbereikbaar.

Een bijkomend nadeel van niet te opteren voor een professioneel mailingprogramma zoals Mailchimp is dat er geen orde, structuur of meetbaarheid in je e-mailcampagnes zal zitten. Wie heeft zich uitgeschreven? Wie is van job veranderd? Hoeveel emails zijn geopend? Wie heeft er geklikt op de link? Je krijgt geen enkele feedback over hoe je campagne is ontvangen en kan zo niets bijleren voor je volgende campagnes. Die statistieken bevatten nochtans belangrijke informatie waarmee je sales mensen aan de slag kunnen om verkoopacties te optimaliseren.

Door je persoonlijke mailadres en provider te gebruiken loop je bovendien één van de grote voordelen van Mailchimp mis. Je kan immers veel communicatie gaan automatiseren. Tijdbesparend voor jou en toch klantvriendelijk want al je contacten krijgen een perfect getimede, gepersonaliseerde boodschap.

Stel dat iemand op je website een folder heeft gedownload en daarbij z‚Äôn gegevens heeft achtergelaten. Dan kan je ervoor zorgen dat deze gebruiker binnen enkele uren of dagen een mailtje krijgt met een gepersonaliseerde boodschap. Hiermee kan je¬†inspelen op bepaalde vragen. ‚ÄúHeb je na het lezen van onze folder nog vragen? Stel ze dan hier!‚ÄĚ.

Heeft iemand gegevens ingevuld op een bepaalde productpagina, dan kan je hen een opvolgmail sturen met meer informatie over dat product.

Door in te spelen op mogelijke vragen, vooroordelen of problemen met een gepersonaliseerde boodschap, stimuleer je herhaaldelijk websitebezoek alsook aankopen of andere conversies.

Online marketing gaat toch over effici√ęntie en meetbaarheid. Kan ik met e-mailmarketing specifieke doelgroepen bereiken en resultaten opvolgen?

Je mailing databank is geen homogeen geheel. Er zitten potenti√ęle klanten in met een specifieke interesse voor bepaalde producten, nieuwe prospecten, trouwe klanten die reeds aankopen hebben gedaan, leads uit diverse sectoren en natuurlijk ook uit verschillende regio‚Äôs. Door een boodschap op maat uit te sturen voor elk segment van je databank¬†verhoog je de kansen op interactie met je merk.

Heb jij bijvoorbeeld een product of dienst die verschillende doelgroepen op verschillende manieren kan helpen? Dan kan je hen een aangepaste boodschap sturen om de voordelen van jouw product voor hun specifieke case te belichten.

Een voorbeeld? Een distributeur van compacte ventilatiesystemen richtte enerzijds een e-mailcampagne naar bedrijven en scholen in stedelijke gebieden. Verluchten met de ramen open is in deze regio’s problematisch omwille van de geluidsoverlast en luchtvervuiling. Ventilatie-units kunnen hier voor een oplossing zorgen.

Anderzijds focuste hij een mailingcampagne op het particuliere segment van zijn databank met de boodschap dat goede ventilatie in oudere woningen kan helpen om vochtproblemen te voorkomen en te bestrijden. Hij sprak verschillende doelgroepen aan met een boodschap op maat van hun noden.

Zo bediende hij elke gebruiker op maat. De relevantie van je boodschap voor iedere groep van ontvangers bepaalt mee de slaagkansen van je mailingcampagne.

Wat betreft de resultaten van je email marketing, beschikt Mailchimp over een uitgebreid dashboard waarmee je in een oogopslag je campagnes kan vergelijken op basis van het aantal geopende ontvangsten, het aantal ontvangers die doorklikten naar de website, etc. We bekijken tijdens de opleiding Mailchimp ook de mogelijkheden van A/B testen. Hiermee kan je verschillende versies van eenzelfde mail uitsturen en nagaan op welke teksten of afbeeldingen jouw doelgroep het best reageert.

Werkt e-mailmarketing even goed als Google Ads, Facebook Ads of Linkedin Ads?

Een online contentstrategie is nooit een OF-verhaal. E-mailcampagnes en advertentiecampagnes lopen best naast elkaar voor maximaal effect. Zo bereik je een groter aandeel van je doelgroep en komen ze ook herhaaldelijk in contact met je merk. Op die manier vergroot je de kansen op interactie en conversie.

Wat zijn dan de verschillen tussen e-mailmarketing en advertenties?
Stel dat je een product offline wilt verkopen. Advertentiecampagnes zijn als affiches die je plaatst langs de wegen waarvan je weet dat je doelgroep er vaak voorbijkomt.

In¬†Google Ads¬†worden advertenties namelijk enkel gericht op mensen die op zoek zijn naar je product. Dit is een¬†zeer effici√ęnte manier¬†van adverteren waarbij Google op zoek gaat naar je doelgroep en je advertentie enkel aan hen toont.

Bij e-mailcampagnes sta je al een stap verder. Je moet niet meer actief gaan adverteren. Je doelgroep heeft zich bij jou verzameld en wacht op communicatie. Nu moet jij enkel nog de juiste boodschap uitsturen. Zoals gezegd heeft dit als voordeel dat je kan inspelen op de voorkeuren die je doelpubliek al heeft aangegeven.

Daarnaast heeft e-mailmarketing ook een budgettair voordeel. Een mail die ongelezen blijft kost je namelijk geen geld. Een Mailchimp abonnement is de enige kost om constant te kunnen communiceren met je doelpubliek. Zo vaak als jij wilt.

Heb ik daar een copywriter voor nodig, om een goede, activerende mail te schrijven?

Wanneer je een mailingcampagne naar een grote groep potenti√ęle klanten in je databank stuurt, moet je goed nadenken over zowel de vorm als de inhoud van je bericht.

Je wilt hen overhalen om de link naar je website te volgen en daar over te gaan tot een aankoop of contactopname. Om maximale interactie te genereren moet je hierbij rekening houden met de lengte van je tekst, de plaatsing van links, activerende visuals, enzovoort.

Onze lesgevers hebben ervaring met het uitsturen van mails, gericht op activering en leadgeneratie bij zowel B2B als B2C doelgroepen. Tijdens onze opleiding Mailchimp spenderen we aandacht aan het opstellen van mailingcampagnes voor jouw specifieke doelgroep en producten. We overlopen hierbij de best practices die al vaak hun meerwaarde hebben bewezen en geven handige tips & tricks om de slaagkansen van je campagnes te vergroten.

De snelste communicatie met je klanten?

Mailchimp is een zeer krachtige tool, zowel naar klantenwinning als naar leadgeneratie toe. Maar het voorbije jaar zagen we ook hoe belangrijk de rol van email marketing is voor je bedrijfscommunicatie.

Wanneer je snel en direct informatie wilt uitsturen naar je publiek, zijn emails de beste manier om hen te bereiken.

Kan je tijdelijk geen klanten ontvangen in je fysieke winkel? Werk je momenteel enkel op afspraak? Zijn er wegenwerken en rijd je best via een omweg? Praktische communicatie wil je snel tot bij de juiste groepen krijgen.

Via een opleiding Mailchimp leer je vlot navigeren door je databank en zorg je er in een mum van tijd voor dat de juiste informatie tot bij je klanten en prospecten geraakt. Zo vermijd je verwarring en frustratie en zorg je voor tevreden en trouwe klanten.

Kan iedereen met Mailchimp leren werken?

Mailchimp is geen complex programma, maar de echte meerwaarde krijg je pas wanneer je het effici√ęnt leert gebruiken en ervoor zorgt dat je makkelijk en snel kan communiceren met elk segment van je mailing databank.

Onze lesgevers tonen je¬†bewezen technieken en strategie√ęn¬†om meer opens en clicks te genereren en geven antwoord op problemen die je misschien al bent tegengekomen.

We geven cursisten een volledig overzicht van de mogelijkheden van Mailchimp, maar maken ook tijd voor specifieke vragen over jouw case. Zo krijg je hands-on informatie die je de volgende dag kan beginnen gebruiken.

Een opleiding Mailchimp volgen vanuit je kantoor of home office? Geen probleem. Bij Kingsberry houden we het ook graag veilig. Onze opleidingen zijn virtueel en verspreid over twee halve dagen. Zo krijg je tijd om de informatie tussendoor te verwerken en eventueel vragen te bedenken die tijdens de sessie kunnen beantwoord worden.

Wil jij écht aan de slag gaan met je adressenlijst en je databank met slapende leads wakker maken? Na een opleiding Mailchimp bezit jij alle skills om mailadressen om te vormen tot klanten. Contacteer Kingsberry of bekijk hier de data voor de eerstvolgende opleidingen!

Comments are closed.