4 tips om de laadsnelheid van je website te verbeteren

Frustreert het jou ook als een website traag laadt? Laat jouw websitebezoekers niet wegklikken, optimaliseer je website met enkele simpele snelheidsverbeteringen. Laadsnelheid is immers niet enkel belangrijk voor de gebruikerservaring en conversieratio, maar het bepaalt ook op welke plaats jij komt in de zoekresultaten van Google. Volg onderstaande tips om de laadsnelheid van je website te verbeteren. 

Snellere website / Laadsnelheid website verbeteren

Waarom is de laadsnelheid van je website belangrijk?

De laadsnelheid heeft niet enkel invloed op het gedrag van je websitebezoekers. Ook Google hecht veel waarde aan de snelheid van je website en gebruikt dit als rankingsfactor. Rankingsfactoren bepalen op welke plaats jij komt in de zoekresultaten: zichtbaar op pagina één of verborgen op pagina 6.

Via de website webpagetest.org kan je testen hoe goed jouw website het doet op een score van 100. Heel handig is dat je onder je score ook een overzicht krijgt van de verbeterpunten. Zo kan je stap voor stap je website optimaliseren. 

Optimaliseer afbeeldingen en video's

Afbeeldingen en video’s zijn doorgaans grote bestandstypes (denk aan PNG en JPG) die best wat tijd innemen om te laden. Afbeeldingen plaats je daarom best in WebP-formaat, waarmee ze nog steeds in hoge kwaliteit worden getoond, maar een beperkte bestandsgrootte hebben. Deze omzetting handmatig doorvoeren is een tijdrovende taak. Daarom gebruiken wij hier een handige tool voor: Image Optimizer. Deze plugin gaat je afbeeldingen in 1 keer omzetten naar een WebP-bestand en de grootte van je afbeelding (in pixels) verkleinen naar een optimale grootte voor je website.

Ook video’s kunnen je website vertragen. In plaats van video’s volledig te uploaden naar je website, werk je daarom best vanuit een YouTube-link. Plaats eerst je video op YouTube en kopieer dan de URL op je website. Dit principe heet embedden. Bijkomend voordeel is dat je via YouTube nu ook verkeer naar je website of socialmediakanalen kan genereren.

Verwijder onnodige CSS en mediabestanden

Dit is eerder een tip voor de personen die technisch zijn aangelegd. CSS zijn stukjes code die de lay-out en design van je website gaan opmaken. Dit vind je terug op alle pagina’s van je website. Maar soms staan er ook stukjes overbodige code. Door deze te elimineren hoeft je website deze code niet in te lezen voor het laden van een pagina en wordt de laadsnelheid van je website beter.

Neem daarnaast ook een kijkje in je mediabibliotheek en verwijder alle onnodige afbeeldingen, video’s en andere mediabestanden. Door deze bestanden te verwijderen, verklein je de grootte van je website en verbeter je de laadtijd. 

De voordelen van een WordPress-website

WordPress is het meest gebruikte CMS ter wereld met een marktaandeel van bijna 63%. Van multinationals tot eenmanszaken, ze gebruiken allemaal WordPress. Een WordPress-website is allereerst zeer gebruiksvriendelijk. Je hoeft geen kennis van code te hebben om aanpassingen te kunnen doen. 

Daarnaast hang je niet vast aan een vendor lock-in. Dit wil zeggen dat je voor elke aanpassing je websitebouwer moet contacteren en dat een andere webbeheerder je website niet kan overnemen. Je zit dus in een gedwongen huwelijk met je websitebouwer. Met als gevolg enkele dagen tot weken wachten tot de aanpassing is gebeurd en een mooie factuur achteraf. Een hele rompslomp om enkel een afbeelding aan te passen. 

Update WordPress en je plugins

Je hebt vast enkele plugins geïnstalleerd op je website. Net zoals een computer updates uitvoert, doen WordPress en bijbehorende plugins dat ook. Tijdens deze updates halen ontwikkelaars kleine foutjes en bugs uit de plugins en worden veiligheidsproblemen opgelost. Oudere versies werken bovendien minder efficiënt, wat de laadsnelheid van je website vertraagt. Regelmatig updates uitvoeren is dus de boodschap.

In je WordPress-beheer heb je een overzicht van alle plugins die je hebt geïnstalleerd. Staan er enkele plugins tussen die je vroeger wel gebruikte, maar nu uitgeschakeld staan? Dan kan je deze best verwijderen want ze kunnen de prestaties van je website verminderen, zelfs als je ze niet actief gebruikt.

Download een plugin die alles voor jou doet

De makkelijkste manier om de laadsnelheid te versnellen en je algemene webprestaties te verbeteren zonder zelf veel technische kennis te bezitten is de plugin WP Rocket downloaden. Die voert automatisch een aantal standaardverbeteringen door, zoals bestandsgroottes van bestanden verminderen en overbodige code verwijderen.

Daarnaast biedt het ook een aantal geavanceerde opties om je webprestaties te verbeteren. De plugin doet voortdurend updates waardoor je WordPress-website geoptimaliseerd blijft & start onmiddellijk na activatie met de optimalisatie. In enkele minuten functioneert je website heel wat sneller. 

Wil jij ook een website die hoog scoort op Google en voor veel conversies zorgt? Wij helpen je bij een nieuwe of verbeterde website. Ga je liever zelf aan de slag? Tijdens de opleiding WordPress maak jij een conversiegerichte en geoptimaliseerde website.