De mogelijkheden van artificiële intelligentie groeien snel. In september lanceerde OpenAI spraakmogelijkheden voor hun chatbot ChatGPT. Voorheen was deze functie exclusief voor betalende abonnees met een Plus- of Enterprise-abonnement. Sinds eind november is de spraakfunctie ook beschikbaar voor wie geen abonnement heeft via de app-versie van ChatGPT.
Je kan nu gesprekken houden met de chatbot zonder één woord te typen. De gesproken optie is vergelijkbaar met die van Google Assistant, Siri, Alexa, of andere virtuele assistenten: je spreekt een vraag in en ChatGPT verstuurt een gesproken antwoord in.
Mondelinge prompts
Geen zin of tijd om alles te typen en spreek je liever je prompts in ChatGPT in? Dan moet je daarvoor het koptelefoon-icoontje aanklikken. Na het aanklikken verschijnt een keuzemenu, waar je een stem voor de chatbot kiest. Vraag en antwoord kunnen gewoon in het Nederlands. Dit functioneert doorgaans goed, hoewel er soms nog foutjes insluipen. Vandaar is goede articulatie en algemene woordenschat van groot belang. De spraakfunctie van AI tool ChatGPT zou niet artificieel zijn: er is keuze uit vijf realistische stemmen en je kan dus je favoriete stem kiezen.
Automatische voice-overs
Momenteel is OpenAI ook bezig met een nieuw model in de omgekeerde richting: tekst-naar-spraakconversie. Hiermee krijg je een ingesproken versie van jouw geschreven tekst. Deze AI tool is handig voor voice-overs op video’s. Per aanvraag kunnen 4096 tekens worden omgezet naar een audiobericht, wat overeenkomt met een spraakbericht van ongeveer vijf minuten. Er zal een keuze zijn tussen 6 stemmen, het bedrijf belooft dat de stemmen heel menselijk zullen klinken. Wij zijn alvast benieuwd!
Het is duidelijk dat OpenAI en andere AI tools op korte tijd blijven verbeteren en innoveren. De betalende variant van ChatGPT biedt ook heel wat extra plug-ins aan om mooie grafische creaties te bekomen. Deze zijn voorlopig nog niet beschikbaar voor de gratis versies.
We begrijpen dat het lastig is om bij te blijven met al de nieuwe AI trends. Daarom ontwikkelden wij de AI Mastermind groep. Zes keer per jaar duiken we dieper in artificiële intelligentie voor marketeers. Word lid van onze groep en blijf steeds op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Wil jij aan de slag gaan met AI binnen je bedrijf en je concurrenten voor blijven? Laat hier je gegevens achter en wij zetten je op de wachtlijst. Als een groep van start gaat, contacteren we je voor finale bevestiging en beschikbaarheden.